Håkonsen

webfreak, psychonaut, poet

Web Hosting

Lydbokforlaget på Melhus legges ned

Author: Share:

I 2012 feiret Lydbokforlaget 25-årsjubileum, og bedriften som har holdt til på Melhus i Sør-Trøndelag siden oppstarten har vært en pioner innen lydbokbransjen i Norge. Herborg Hongset startet Lydbokforlaget sammen med Hilde Nyseth for 25 år siden for å hjelpe lesesvake, og dette utviklet seg fra læreøker til å omfatte stadig mer skjønnlitteratur. Melhusbedriften har med lokalt eierskap klart å manuvrere seg i et skiftende medialandskap hvor den teknologiske utviklingen har vært stor.

Etterhvert kom Gyldendal ASA og H Aschehoug & Co W Nygaard AS inn på eiersiden og med 33.33%  eierandel hver, og har de i de siste årene vært de kontrollerende aktørene innad i styre og drift. De siste årene har Lydbokforlaget hatt en negativ økonomisk utvikling, hvor de gikk fra et driftsresultat på nesten 6 millioner i 2009 til minus 3millioner i 2011. Det oppgies at sviktende omsetning og tap av salgskanaler, slik som bokklubber er årsaken. Den 1. mars i år ble Paul Hedlund ansatt som ny daglig leder, han kom fra jobben som forlagsdirektør i Gyldendal Norsk Forlag. Og kort tid etterpå kommer altså beslutningen om at hovedkontoret på Melhus legges ned, og at i hovedsak all virksomhet legges til Oslo. Melhsukontoret har p.t 13 ansatte, mens 12 er tilknyttet Oslokontoret.

lydbokforlaget-logoDet som slår meg, er at to av Norges desiderte største og mest proffe forlagshus har sittet ved roret i Lydbokforlaget i en årrekke nå, og har ikke klart å se utviklingen, tilpasse seg og modernisere Lydbokforlaget på en måte så de sto rustet til den heldigitale alderen. Dette er de samme forlagene som ansees som sinker på e-bok fronten og som er for en boklov som garanterer en fastpris på bøker det første året de kommer ut. Det er vel ikke annet enn logisk at disse ikke kunne la forlaget tape penger i evig tid, men jeg kan ikke fri meg for at dette er en kalkulert avvikling av Lydbokforlagets hovedkontor som ligger uti huttiheita i forhold til Oslo. På denne måten får de flyttet alt til sin egen bakgård, og får enda bedre kontroll. Jeg kan ikke tenke meg at det er billigere å drive et forlag i Oslo enn i Melhus, men noen synergieffekter oppnår de nok. Jjeg vil nok tro at Lydbokforlaget om ganske kort tid er fullstendig integrert inn i Gyldendal eller Aschehoug, eller begge to, og det originale forlaget er kun et minne blandt de som var med fra starten av.

De store forlagene i Norge kontrollerer hele verdikjeden fra produksjon, distribusjon og til salg nå, og likevel opplever vi større konkurrser som den hos Nota Bene nylig. Jeg lurer på hvordan denne bransjen hadde klart seg i en reell, fri konkurransesituasjon? Ikke vet jeg, men det vet å sko seg vel…

 

 

Previous Article

Møte med Aslak Nore

Next Article

Bookstars, en skinnende stjerne blant bokhandlere

You may also like

Legg inn en kommentar