Håkonsen

webfreak, psychonaut, poet

Web Hosting

Bookstars, en skinnende stjerne blant bokhandlere

Author: Share:

 

Jeg har flere ganger de siste par årene gitt “høylytt” uttrykk i sosiale medier om hva jeg syns om utviklingen innen bokhandlerbransjen. Kjedene brer om seg der også, som i de fleste andre bransjer. Og med kjeder kommer ensretting. Det har ikke noe å si om du er i Bodø, Trondheim, på Kløfta eller i Fana, de ser akkurat likedan ut hele bunten. Først må du sloss deg forbi noen pyramider med bestselgere, gjerne innen krim før du snubler over montere og sjokkselgere med gavepapir, glitter og bling. Der er hylle på hylle med DVD-filmer, ryggsekker, knallrosa penaler, et berg med matbokser og mye annet stash. Og dette er sikkert paradis det, om du er ei jente på 14 og det er ei uke til skolestart. Men jeg er en gretten, gammel fyr på jakt etter andre skatter, litterære sådanne – og da kan slike opplevelser være en real turn-off. Så turene til boksjappene har blitt færre, og lengre og lengre ifra. Man har da nettet, hele verden for mine føtter i min egen godstol, uten å bli visuelt penetrert av Norlis´, Arks´ eller Notabenes´ markedseksperter. Dessuten føles det som om alle promoterer de samme 100 bøkene, tungt. For mange rundt om i verden er det å få tilgang på 100 forskjellige bøker enormt, og jeg lyder kanskje blasert og utakknemlig. Men vi lever nå engang i overflodsamfunnet, så en smule variasjon i overfloden skulle vel ikke være for mye å spørre om?

Så dukker det sannelig opp et utskudd av en bokhandel i min egen by som tenker annerledes. Og den etablerer seg midt i sentrum, i gågata, i et gammelt trehus, på gateplan og med innebygget kafé hvor du får kvalitetskoffein av husets egne baristaer, som også er bok-elskere!  Og her slipper du å bakse deg forbi alt annet enn bøker for å finne bokskatter. Butikken med det utrønderske navnet Bookstars er innredet av design- og arkitektstudenter og fremstår som en minimalistisk, futuristisk bok-oase hvor bøkene står med framsia vendt ut mot deg, slik at du lett ser den. Det er stor variasjon i utvalget, og de har nese for god litteratur. Dette var en såpass kjerringa mot strømmen-etablering at jeg følte jeg måtte ta en prat med daglig leder og gründer Vegard Bakken, over en kopp kaffe inne i bokhandelen selvsagt:

Vegard Bakken, en slik etablering krever både baller, god økonomi og en fandenivoldsk innstilling i ei tid hvor kjedene kontrollerer mer og mer av markedet, og flytter bort fra by-sentrum og inn på kjøpesentrene, hvordan i all verden tør dere dette?

“Når man overbeviser seg selv om at man har trua på noe, og når man finner nok folk rundt seg i et team som har trua, så øker selvtillten og muligheten for å få det til. Og vi har et veldig sterkt team rundt oss med forretningsadvokater, vellykkede gründere, mediarådgivere og eventplanleggere og da føles det tryggere enn om man skulle kastet seg ut i dette på egen hånd”

Men hvordan ble ideen til Bookstars født?

“I 2009 starta jeg og  Anette Sivertstøl et forlag som heter Panthera Publishing  som også var et “galskapsprosjekt”, iallfall når du er 18-20 år i en tøff bransje, og vi fikk da en økt interesse for å starte ting som folk sier ikke går an. Og da reiste vi mye rundt til bokhandlere i Norge, og man finner ut at veldig mange ser likedan ut. Vi reiste også til mange bokhandlere rundt om i verden, og der finner du mye mer spennende bokbutikker som satser kun på bøker. Og disse er det få av i Norge. Vi ville ha en mest mulig rein bokhandel, og vi ville ligge midt i sentrum, uansett. Og vi stoler på at det som gjør at folk kommer inn i en bokhandel, det er de som står bak kassa, de som står i butikken. Det finnes mange svært dyktige, litteraturkyndige som jobber i bokbutikker i dag, men når de må bruke hele dagen sin på å telle penner og sortere papir, blir det ikke så mye tid til den derre praten med folk, til å finne den spennende boka til kunden, tid til å gå på oppdagelsesferd i sin egen butikk og gjøre seg kjent med sitt eget vareutvalg. Vi ville gi våre ansatte denne muligheten, og derfor har vi nok ansatte på jobb slik at dette er mulig. Og vi tror at publikum merker dette på stemningen i butikken, og at det ikke er noen forstyrrende element. Bøker i seg selv er såpass stort felt, at vi vil ha fokus på det. Vi ville ha ansatte som hadde peiling, og som kunne utfordre publikum til å prøve noe annet enn det de er vant til å lese.”

Hvordan velger dere ut bøker til butikken?

“Vi har et bokstyre, noen er lærere, noen er litteraturstudenter, folk som leser mye, og disse har fått en haug med bøker, og ga oss tilbakemeldinger. Dette ble en slags base som vi bestilte til vi starta opp. Så har de ansatte satt opp ei liste med bøker de elsker, og det trengte ikke være nye bøker som er aktuelle nå. Det kunne være bøker de leste som yngre, for bøker er ikke ferskvare. Det blir feil at bøker som ble gitt ut for et år sia er utilgjengelige, en god bok har evig liv. Dessuten hører vi mye på hva publikum har av råd og tips, vi tar rett som det er inn bøker de foreslår etter litt research.”

Navnet Bookstars, det er ikke noe typisk trøndersk navn?

“Nei, det er det ikke. Navn på en bedrift, en butikk er vanskelig, og vi brukte mye tid på dette. Og hadde vi valgt et norsk navn, så hadde vi utelukket alle som ikke snakka norsk, og de er det ganske mange av i Norge i dag. Dessuten har vi en egen vegg med kun engelskspråklige bøker. Og her er det ganske mange norskspråklige som også velger sine bøker, spesielt yngre lesere. Og om vi skal ta med dette konseptet utenfor Norges grenser, så måtte vi ha skiftet navn på det om vi starta med et norsk navn. Bookstars betyr jo bokstjerner, og vi syns hver bok er en stjerne.

Så dere har internasjonale vyer?

“Per i dag så har vi ikke det. Nå er det fullt fokus på denne ene butikken her i Trondheim. Vi skal jobbe skikkelig for at denne skal gå bra før vi tenker videre, spesielt internasjonalt. Men vi ser ikke bort fra det på sikt, men nå er det trønderne som har vår fulle oppmerksomhet”

Dere arrangerer også bok-kvelder, events hvor forfattere kommer og presenterer seg selv om sine bøker?

“Ja, vi fungerer jo også som kafé, som gir oss mer fleksible åpningstider, og dette prøver vi å utnytte for å skape interesse for bøker og litteratur generelt. Internasjonalt er det vanlig å holde slike butikker åpne lengre, og med et så internasjonalt miljø som det er her i Trondheim, ønsker vi å tilby noe de er vant med hjemmefra. Her kan du sette deg ned på kveldstid med en kaffe, en kanelbolle og en bunke bøker og ta en time-out inn i bøkenes verden. Og vi prøver å skape dialog mellom forfatter og lesere ved holde disse kveldene. Her kommer man tett på hverandre, og vi ønsker å bidra i byens litteraturliv, som er rikt, men som kanskje mangler flere slike scener. Debatten om litteraturhus her i byen er viktig, og kanskje kan våre kvelder bidra til mer interesse rundt dette. Vi holdt også åpent til midnatt på Halloween, bare for å teste hvordan det gikk. Vi kommer til å forsette med slikt stunts for å se hvordan publikum responderer på dette. Kansje reagerer noen negativt på det, men jeg syns det er viktig å se hva som gjøres andre steder i verden, og prøve det ut her. Vi kan ikke sove og våkne om 10 år for å si, søren nå går ikke Norge rundt lengre. Vi må henge med resten av verden.

Dere har ingen store stabler med Jo Nesbø eller Unni Lindell framme, men et veldig variert utvalg og få eksemplarer av hver bok. Er dere ikke redde for å få mange hyllevarmere?

“Nå har vi jo ikke så stor butikk, også har vi greie avtaler med forlagene. Skulle det vise seg at noe ikke går i det hele tatt, så er forlagene greie. “

Men en slik konseptbutikk, er dere vel også støttespiller av fastprisordningen?

“Nå gjelder jo den bare første året etter utgivelse, og etter det er det jo fri pris. Vi har mange bøker som er eldre enn et år her. Jeg tror vi skulle klart oss like bra med fri pris, det gjelder bare å følge godt med og tilpasse seg. Personlig tror jeg det hadde vært sunt med fri pris. Men det er også veldig greit med fast pris, den her boka koster det også slipper vi å lure på hva skal vi ta for denne boka.

Bransjen i dag er jo prega av bokhandlerkjeder eid av forlag, du utfordrer store aktører. Ikke redd for å bli kjørt i senk av de store da?

“Ja, og det er et spennende tema. Tror at 75% av alle bokhandlere i landet er eid av forlag i Norge i dag, så man skulle tro at vi ville merke det, men tvert imot vil jeg si. Vi har et fantastisk godt samarbeid med forlagene og jeg tror de tenker at det er bra for litteraturen av flere er med å spre den. Og konkurranse er sunt, det skjerper aktørene til å yte bedre. Det virker på oss at de syns det er positivt at vi har kommet på banen. Og uansett om du er med i en kjede eller en selvstedig bokhandel, er det viktig å være god i det du gjør. Det er mange, både selvstendige og andre i bransjen som er utrolig dyktige. Det er viktig å tenke selv og finne ut hva man egentlig driver med, være kreativ. Og der har vi kanskje en fordel som liten og selvstendig.”

Hva gjør dere i Bookstars for å løfte fram debutanter og mindre kjente navn?

“Vi har et konsept vi kaller Shooting stars. Der prøver vi å finne forfattere som kanskje har strevd i mange år for å finne sitt publikum, og da syns vi at det må være perfekt å ligge midt i en by, få inn en kjent forfatter og sette den sammen med en mindre kjent forfatter. Og det gjorde vi for litt sia med Jørgen Brekke og Kristine Oseth Gustavsen for å vise at det finnes forfattere her i Norge som fortjener mye større lys enn det de har fått, og det har vi tenkt å fortsette med for å finne forfattere og bringe dem litt fram i lyset. Og der oppfordrer vi folk til å bruke vår Facebookside til å tipse oss om disse. Vi bruker også vår Facebookside til å ta i mot tips om bøker vi bør ta inn og kommunisere med vårt publikum. I det hele tatt så satser vi på mye direkte dialog med våre kunder. Jeg tror folk blir mye fordummet i markedsføring, og folk skjønner det selv. Vi ønsker å respektere kundene våre som folk med kunnskap, og la de skjønne at de har mye større makt enn de er klar over.”

Har dere merket noe til munhellet “trege trøndere” i forbindelse med oppstarten?

Det var flere som sa til oss at om dere starter oppe i Trondheim, så vil det ta minst 2 måneder før folk merker at det har kommet noe nytt. Og det kan forsåvidt stemme. Nå, etter 7 ukers drift, tror jeg 80% sier dette er første gang innom, så litt treg ja. Men det tror jeg ikke er spesielt med trøndere. Har også hørt at når de først har funnet noe de liker, så er de lojale, og det er det vi satser på. Det begynner vi også å merke nå, for mange som var innom oss i starten begynner å komme tilbake. Så kanskje trøndere bare er veldig nøye med hva de vil støtte?”

[box type=»info»] Bookstars la desverre inn årene etter et knapt år…[/box]

bokkafe

 

 

Previous Article

Lydbokforlaget på Melhus legges ned

Next Article

Det ringer på døren

You may also like

    1. Takk for deling, vi trenger flere slike satsninger som Bookstars, og all oppmerksomhet hjelper jo på 🙂

    1. Det bør du gjøre, Frøken B. En god bok og en god kopp kaffe gjør alltid dagen bedre 🙂

  1. Deler denne-bor ett stykke unna selv, men hhjembyen er full av folk som savner noe somer noe for seg selv 🙂 Og nok en gang en god tekst mr. Håkonsen !

    1. Få folk til å fortelle den lokale bokhandelen at de vil ha en bokhandel om og med bøker, smale som brede, tynne som tykke, glorete som loslitte – bare så lenge det handler om bøker og mennesker 🙂

  2. Flott innlegg om en fantatsisk kul bokhandel i Trondheim. Jeg liekr godt deres konsept med forfattertreff, kaffe og gode bøker uten alt annet s tash. Håper virkleig det lykkes for dem.:)

Legg inn en kommentar